Babymatras

Babymatras, wiegmatras, peutermatras of kindermatras

Een babymatras is eigenlijk het zelfde als een wiegmatras. Een babymatras wordt meestal in een wandelwagen gebruikt en een wiegmatras in een wieg of eerste bedje thuis. Een baby of wiegmatras hoeft niet dik te zijn aangezien een baby nog niet veel weegt. In het verleden werd aangenomen dat een dikker matras beter zou zijn en waren kindermatrassen een stuk dikker dan tegenwoordig. Dit geldt echter alleen voor matrassen voor volwassenen. Voeger waren daarom de meeste kindermatrassen te zacht en was de ventilatie ook een stuk minder goed. Een goed ventilerende kindermatras is heel belangrijk maar een goede lichaamshouding is nog belangrijker. U kindje is immers in de groei en heeft goede ondersteuning nodig. Kies daarom voor een matras die uw baby’s ruggetje goed kan ondersteunen, en waarin uw baby niet te diep wegzakt. Kies voor een goed ventilerende, en liefst antiallergische babymatras voor zowel in uw kinderwagen en thuis voor de wieg én eerste kinderbed.

Waar zou een goed babymatras aan moeten voldoen zodat uw kind de ideale nachtrust krijgt

Waar zou een goed babymatras aan moeten voldoen?

Een echt goede babymatras moet net zoals een matras voor volwassenen aan bepaalde voorwaarden en eisen voldoen. Ten eerste moet een goed matras ondersteuning en veerkracht bieden. De matras moet zich gemakkelijk kunnen vormen naar het (baby) lichaam en zeker niet andersom. Verder moet een babymatras goed schoon te maken én te houden zijn, goed ventileren en redelijk dik zijn. Hoe dik een babymatras nou eigenlijk precies zou moeten zijn staat ter discussie. Het is namelijk niet zo dat hoe dikker het matras is, hoe beter het matras zal zijn. In principe moet een babymatras minimaal 9 cm en maximaal 13cm dik zijn. Als u zelf op een slecht matras slaapt is het zeer waarschijnlijk voor u ook lastig om snel en prettig in slaap te vallen en is het niet vreemd dat u waarschijnlijk vermoeid en geïrriteerd wakker wordt. Voor baby’s geldt precies het zelfde. Als uw baby moeite heeft goed in te slapen en door te slapen kijk dan of het matras wel goed is. Een goed babymatras kan voor u en uw kindje een hoop ellende besparen.

Baby- of kindermatras belangrijk?
Veel mensen kopen een complete nieuwe kinderkamer en zien het belang van een echt goed matras niet of nauwelijks. Niet handig. Want welke eisen stelt u aan uw eigen matras? U laat uw kind toch niet met minder doen! Een kind heeft namelijk eigenlijk een véél beter matras nodig dan een volwassene.  Een klein kindje brengt immers in de eerste maanden zo'n 20 uur per dag door in zijn of haar bedje. Alle reden dus om er een veilige en fijne plek van te maken. Maar hoe leuk u de baby kamer ook inricht, het wordt pas echt fijn en gezond als u met zorg en aandacht het allerbelangrijkste onderdeel kiest : het MATRAS. Want vooral het matras bepaalt of het bedje gezond en comfortabel is en of uw kindje lekker slaapt. De laatste ontwikkeling op het gebied van kindermatrassen is een matrasje met een traagschuim toplaagje, het Prima Donna matras. Traagschuim, aanvankelijk ontwikkeld door NASA, geeft een optimale gewichtsverdeling wat heerlijk ligt en minimaal drukpunten creëert. Traagschuim matrassen producent Royal Health Foam heeft nu een kindermatras ontwikkeld met een afritsbare tijk en wasbare Tencel tijk. Tencel is 100% natuurlijk en neemt bijzonder goed vocht op.
Het belang van een echt goed kindermatras is groot want het
aantal uren dat een kind in zijn of haar bedje doorbrengt is naar leeftijd:
1 - 3 maanden gemiddeld 20 uur,
3 - 6 maanden gemiddeld 16 uur,
6 - 18 maanden gemiddeld 14 uur
3 - 5 jaar hebben zo’n 12 uur slaap nodig.
Dit betekent dat een kindje in zijn of haar eerste levensjaar ca. 5800 uur op zijn of haar matras doorbrengt. Een volwassene brengt nog niet eens de helft namelijk ongeveer 2500 uur per jaar door op zijn matras. Dus een matras is voor een volwassene al écht belangrijk laat staan voor een kindje.
Bron: https://www.healthfoam.com

Slaaphouding van baby’s

Door de laatste wetenschappelijke onderzoeken wordt ouders sterk afgeraden baby’s op de buik te laten slapen. Het positieve gevolg hiervan is dat het aantal gevallen van wiegendood sterk is afgenomen. Maar het heeft ook een nadeel. Het nadeel van het op de rug liggen van baby’s is dat het aantal schedelafwijkingen enorm is gestegen. Het achterhoofd van de baby is zacht en wordt gemakkelijk ‘plat gedrukt’ bij het veelvuldig op de rug liggen. Tenminste een gedeelte van het aantal schedelafwijkingen kan tot blijvende misvorming en hiermee gepaard gaande gezondheidsklachten leiden.

Dit kan worden opgelost door het dragen van een zogenaamde ‘babyhelm’ of ‘redressiehelm’ dat het hoofd weer in de oorspronkelijke vorm moet terugbrengen. Een eenvoudig hulpmiddel waarbij de kans op een afgeplat hoofdje verkleind wordt, is uw baby te laten slapen op een babymatras met een toplaag van traagschuim. Traagschuim heeft als eigenschap dat het reageert op warmte (lichaamstemperatuur) en op die manier een mal vormt van het lichaam. Hierdoor ontstaat een natuurlijke drukverdeling in plaats van ongewenste, ferme tegendruk op het babyhoofdje. In alle gevallen blijft het belangrijk dat uw kindje tijdens de slaap regelmatig van lighouding verandert, zodat de druk op de zachte schedel zo goed mogelijk verdeeld wordt. Met de aanschaf van een kindermatras met drukverlagende werking (RHF Kindermatras Prima Donna), geeft u uw kind een extra goede start. U verkleint de kans dat uw kind later een zogenaamde ‘babyhelm’ of ‘redressiehelm’ gedurende een half jaar, 23 uur per dag, moet dragen om weer een mooi gevormd hoofdje te krijgen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!