Kinderkamer kleur en sfeer

Voor een kinderkamer zijn de sfeer en inrichting bepalend maar denk ook aan zowel actie- als rustmomenten. Uw kindje heeft beide nodig. Veel kinderen zijn gebaat bij een rustige, prikkelarme omgeving om na een dag school tot rust te komen. Als ouder kent u uw kindje het beste en weet u wat het nodig heeft.

Ik heb hieronder enkele suggesties en tips opgeschreven, maar de mogelijkheden voor een goede en fijne kinderkamer zijn natuurlijk eindeloos.

In je onderbewuste neem je kleuren waar via je zintuigen. Zo is er bewezen dat je hart sneller gaat kloppen en je bloed sneller gaat stromen van de kleur rood. De kleur blauw werkt juist ontspannend, daar gaat je hart juist langzamer van kloppen. De muurkleuren mogen dus niet te licht en kleurrijk zijn. U kunt muren mooi decoreren met behangpapier en eventueel muurtekeningen of grote foto’s. Ook een schoolbord of een plek op de muur met schoolbordverf zorgt voor veel plezier. Op deze manier kan uw kind zich creatief uiten en het geeft het de kinderslaapkamer een unieke, eigen uitstraling. Ook het plafond hoort bij de inrichting. U kunt bijvoorbeeld sterren en wolken op het plafond schilderen, maar wellicht lukt het u wel om het idool van uw kind in vliegende vaart vast te leggen!

Creër samen met uw kind een plek van rust

Samen een plek van rust creëren

Voor het (her) inrichten van de kinderkamer zou u uw kind kunnen betrekken. Op deze manier maakt u zijn of haar kamer meer eigen. Laat hem/haar meedenken en eventueel een tekeningen maken van hun nieuwe kamer. Hoe willen ze hun slaapkamer het liefste hebben? Wat voor kleuren en welke thema’s zouden ze het liefst zien in hun nieuwe slaapkamer? U zou ook samen met uw kind verschillende zones kunnen maken. Bijvoorbeeld een speelzone, een tekenhoek, een keukentje, een garage voor de auto’s en een zithoekje. Hierdoor wordt het kind op een natuurlijke manier uitgenodigd om ordelijk te spelen.

Ook is het makkelijker op te ruimen en rust te creëren als het kind gaat slapen. Bij het bedje de kamer rustig houden werkt goed voor het in slaap vallen zonder prikkels. Zet dus geen speelgoed direct naast het bed. Goede en voldoende bergruimte is essentieel voor een kinderkamer. Er zijn veel verschillende manieren om rommel speelgoed en knutselspullen goed op te bergen U kunt bijvoorbeeld kant en klare lades krijgen die u onder het bed kunt plaatsen. Het is prettig als uw kind deze opberglades zelf kan openen en sluiten. Ook is het fijn voor uw kind om een aantal legplanken te hebben waar speelgoed, trofeeën en andere waardevolle zaken geplaatst kunnen worden. Uw kind zal op deze manier ook zuiniger met zijn of haar spulletjes omgaan.

Gordijnen

Het is belangrijk dat u de kinderkamer goed donker kunt maken door middel van dikke gordijnen. De gordijnen dienen dus geen of nauwelijks licht door te laten. Uw kind zal, vooral gedurende de zomermaanden, naar bed gaan als het nog volop licht is. Als de kinderkamer licht is zal dit het inslapen aanzienlijk lastiger maken. Let op; voor een schone en hygiënische kinderkamer is het belangrijk dat naast het beddengoed, ook de gordijnen gewassen kunnen worden.