Het belang van certificeringen voor kindermatrassen

Certificatie en keurmerken voor kindermatrassen zijn belangrijk omdat deze u veiligheid en kwaliteit garanderen

Het MGM (Meldpunt gezondheid en milieu) en de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) krijgen steeds meer meldingen van mensen die gezondheidsklachten hebben door een nieuwe matras. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, huidirritatie en een ziek gevoel zijn bekend. In matrassen zijn veel chemische stoffen verwerkt, waaronder stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Let op: kies daarom altijd een kindermatras dat gecertificeerd is en diverse keurmerken heeft.

Het belang van certificeringen op kindermatrassen wordt steeds groter door de toenemende import uit verre landen. Geïmporteerde kindermatrassen bijvoorbeeld uit China worden voor het vervoer in de containers behandeld tegen insecten met schadelijke gassen, zoals methylbromide en 1,2-dichloorethaan. Ondanks dat de matrassen verpakt worden in plastic, kunnen de matrassen deze giftige dampen opnemen. En juist kindermatrassen worden massaal geïmporteerd! Met name voor kinderen vormt dit een extra risico voor effecten op termijn, omdat voor hen de blootstelling hoger is (langere tijd in bed, hoger ademvolume, lager lichaamsgewicht) en zij gevoeliger zijn omdat het lichaam nog in ontwikkeling is.

Kindermatrassen die in Europa geproduceerd én gecertificeerd zijn, garanderen dat deze veilig zijn. Naast het feit dat kindermatrassen absoluut veilig moeten zijn voel ik me ook verantwoordelijk en wil met zo min mogelijk milieubelastende materialen werken. Ik maak dan ook kindermatrassen die volledig veilig zijn en de volgende certificatie’s en keurmerken hebben:

Certipur certificaat

Certipur certificering

Voor koudschuim en traagschuim is het CertiPUR certificaat het belangrijkste certificaat waarmee u zeker weet dat het product veilig en in Europa geproduceerd is.

Het geregistreerde CertiPUR Label verwijst naar de veiligheid, de gezondheid en de milieuprestaties op het gebied van kwalitatief hoogwaardige (koud) schuimen. Alleen producenten die voldoen aan strikte veiligheids-, gezondheids- en milieueisen mogen gebruik maken van dit label.

Hygcen certificaat

HygCen certificaat

HygCen certificaat gegarandeerd dat matrassen volledig vrij zijn van giftige stoffen en is een van de belangrijkste certificaten. HygCen is een belangrijk internationaal gerenommeerd testlaboratorium op het gebied van hygiëne en veiligheid. De deskundige testmethodologie biedt een bijdrage aan het gebied van kwaliteitsborging in heel Europa.

Medisch getest

Medisch getest

Body-wholesome textiles. Een Duitse medische keuringsdienst voor textiele die onderzoek doet naar huidvriendelijke textielstoffen.

LGA certificaat

LGA certificaat

Dit certificaat wordt uitgereikt aan matrassen die vrij zijn van schadelijke stoffen en garandeert dat de kwaliteit van het betreffende schuim een hoge constante waarde heeft.

Oekotex certificaat

Öko-Tex keurmerk

Öko-Tex textiel test op schadelijke stoffen en heeft meer dan 100 verschillende parameters. Öko-Tex gaat veel verder dan de wettelijke vereisten. De Europese Oko-TEX milieucertificering garandeert dat de materialen geen enkele schade aan de gezondheid van mensen kunnen toebrengen en zelfs babyhuid vriendelijk is.

CE markering

CE label

Met dit label geeft een fabrikant aan dat zijn product voldoet aan de Europese eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Bekijk hier kindermatrassen die alle bovenstaande certificaten en kwalitifaties voldoen