Slapeloosheid bij kinderen

Slaapproblemen kunnen ook bij kinderen voorkomen.. ‘Ik kan niet slapen’ horen ouders van kleine kinderen dan ook regelmatig. Het in slaap vallen kan voor een kind lastig zijn. Vooral in de zomer maanden als het nog volop licht is buiten kan het inslapen lastiger zijn. Zorg dan voor een donkere slaapkamer. Maar ook regelmaat speelt een belangrijke rol. Ook kan het in slaap vallen door groei pijnen of nieuwe indrukken lastiger zijn. Dit kunnen factoren zijn die ervoor zorgen dat kinderen (te) weinig slaap krijgen. Het belang van goed slapen is voor kinderen extra belangrijk. Kinderen die slecht slapen groeien bijvoorbeeld minder hard dan kinderen die goed slapen en ook heeft dit direct invloed op leer prestaties.

Slapeloosheid en slaapproblemen bij kinderen

Tips tegen slapeloosheid bij kinderen

Hier een aantal tips om u kind een goed slaapritme te laten ontwikkelen:

Zorg voor een vast inslaapritueel. Eerst pyjama aan, daarna tanden poetsen en dan een verhaaltje voor het slapen gaan. Wijk zo min mogelijk af van het ritueel.

Laat je kindje geen spelletjes spelen op bed. Leer je kind dat het bed alleen bedoeld is om te slapen.

Als je kindje bang is om alleen te slapen of omdat het recent nachtmerries gehad heeft neem dan de angsten zoveel mogelijk weg door er over te praten.

Als uw kind na het naar bed brengen steeds weer uit bent komt omdat het de slaap niet kan vatten ga er dan naast liggen en laat het gezamenlijk met u in slaap vallen.

Blijft je kindje slaapproblemen houden en maakt u zich geen zorgen. Het is meestal een tijdelijk probleem dat vanzelf weer over gaat. Als de klachten langer dan 2 maanden aanhouden spreekt men pas van een echt slaapprobleem en zou u kunnen overwegen om naar een slaapcentrum voor advies te gaan.