Kindermatras informatie

U bent op zoek naar een goed kindermatras. Maar waar moet u op letten en waar gaat het nou eigenlijk allemaal om? Het gaat natuurlijk om een gezonde en prettige nachtrust. Om het juiste kindermatras te vinden dient u op een aantal belangrijke zaken te letten. De belangrijkste punten zijn comfort, gewichtsverdeling en ondersteuning. Daarnaast is het belangrijk dat het kindermatras van “gezonde” materialen gemaakt dient te zijn.

Een goed kindermatras kiezen

De meeste kindermatrassen (vooral van grote firma’s) komen uit China waar de kwaliteit controle vaak te wensen overlaat. Zo zijn er vorig jaar nog containers met matrassen in de Rotterdamse haven in beslag genomen omdat hier gifstoffen in zaten. Als u voor medisch gekwalificeerde schuimen kiest bent u er zeker van dat uw kindermatrasje geen gifstoffen bevat.

Ik zou u ten zeerste afraden om een matrasje te nemen waar metaal in zit. Metaal creert een magnetisch veld en het is duidelijk aan het worden dat dit de nachtrust nadelig beïnvloed. Maar ook het tijkje dient in mijn optiek van natuurlijke materialen gemaakt te zijn. Het liefst van katoen met dacron of een andere natuurlijke combinatie. Ook dient het tijkje afritsbaar en wasbaar te zijn. Het liefst op of boven de 60 graden zodat de huisstofmijt ook gedood wordt en niet na het wassen in het tijkje blijft zitten.

Goed kindermatras kiezen

Een goed kindermatras kiezen is een lastige opgave maar is toch prima te doen als u over de juiste informatie beschikt. Met deze website wil ik graag een bijdrage leveren aan het vergroten van uw kennis als het over kindermatrassen gaat. Zodra u weet waar u op zou kunnen letten wordt het al een stuk eenvoudiger. Traditionele technieken en materialen maken plaats voor nieuwe betere materialen. Zo is op dit moment zonder twijfel koudschuim het beste en veiligste materiaal om matrassen van te maken. Alle ziekenhuizen in Nederland hebben dan ook koudschuim matrassen al dan niet uitgevoerd met een laagje traagschuim om Decubitus (doorliggen) te voorkomen. Koudschuim biedt veel voordelen ten opzichte van polyether of latex. Zo gaat koudschuim langer mee, heeft het een zeer goed ademt vermogen (ventilatie) en is het veerkrachtig waardoor het goede ondersteuning biedt.

Een kindermatras van natuurlijke materialen?

Natuurlijke materialen werken beter dan synthetische materialen en hebben een positief effect op een goed bedklimaat en vochtigheid. Mensen zijn immers natuur wezens en dus sluiten natuurlijke materialen ook het beste aan op het menselijk lichaam. Jammer genoeg zijn er niet veel natuurlijke materialen geschikt voor het maken van matrassen. Qua schuim is er eigenlijk alleen maar latex rubber wat een boel negatieve eigenschappen heeft. Latex is immers rubber en rubber ademt niet en neemt ook geen vocht op. Latex is dus behoorlijk warm en heeft een laag ventilerend vermogen. En juist het ventilerend vermogen en de temperatuur is belangrijk voor een goed slaapklimaat. Natuurlijke materialen kunnen het beste voor lakens, dekbedjes en kussens worden gebruikt.

Allergieën en chemische intolerantie

Soms ontwikkelen kinderen in de loop der jaren allergieën of chemische intolerantie. Soms is dat al op heel vroege leeftijd duidelijk. Als u direct al bij de aanschaf van een kindermatras of babymatras let op het gebruik van veilige, natuurlijke en/of antiallergische materialen, weet u zeker dat u geen miskoop doet. Uiteindelijk is elk matras om hygiënische redenen eigenlijk aan vervanging toe. Royal Health Foam biedt voor kinderen nieuw ontwikkelde matrassen aan, die volledig veilig zijn geproduceerd, zonder enige chemische toevoeging en of chemische verlijming. En deze kindermatrassen zijn natuurlijk volledig huisstofmijt- en allergeen.

Hoeveel uur slaapt een kind?

Hoeveel uur slaapt een kind?

Uit onderzoeken blijkt dat de slaapbehoefte van persoon tot persoon behoorlijk verschilt, hetzelfde geldt voor kinderen. We kunnen wel iets zeggen over de gemiddelde slaapbehoeftes in de verschillende levens- en groeifasen van kinderen maar toch verschilt de slaap behoefte van kind tot kind. De genoemde getallen zijn dan ook slechts gemiddelden voor baby’s en kleine kinderen. Als ouder kent u uw kind natuurlijk het beste en merkt u het direct als uw kindje moe is en toch meer slaap nodig heeft. U herkent dit bijvoorbeeld aan onrustig gedrag, jengelen of spontaan in slaap vallen tijdens het spelen. Bij het naar bed gaan is een afbouwmoment van actie naar rust belangrijk, omdat inslapen anders veel lastiger is. Het kan dan soms lijken, door druk gedrag, alsof uw kind op dat moment geen slaap heeft hoewel dit wel het geval is. Het kan ook zijn dat uw kindje (veel) minder slaap nodig heeft dan gemiddeld. Als hij of zij een levendig humeur heeft en verder een blakend en gezond kind is, dat er niets is om u zorgen over te maken terwijl u kindje slecht slaapt. Bij twijfel kunt u altijd uw huisarts even raadplegen. Ik adviseer voor het slapen gaan uw kindje nog een leuk verhaaltje voor te lezen. Op deze manier bouwt u het rust moment in en zal uw kindje sneller en makkelijker in slaap vallen. Zorg verder ook voor regelmaat dus breng uw kindje op ongeveer dezelfde tijden naar bed.

Een tot drie maanden oud:
gemiddeld twintig uur slaap per dag. Baby’s brengen dus in het eerste levensjaar 5800 (!) uur slapend door op hun eerste matras.

Drie tot zes maanden oud:
gemiddeld zestien uur slaap per dag.

Zes tot achttien maanden oud:
gemiddeld veertien uur slaap per dag.

Achttien maanden tot vier jaar oud:
ongeveer twaalf uur slaap per dag.

Vijf tot negen jaar:
ongeveer tien tot elf uur slaap per dag

Negen tot twaalf jaar:
ongeveer negen en een half uur

Vanaf twaalf jaar:
In de puberteit slaapt uw kind vaak moeilijker en hebben tieners over het algemeen een chronisch slaaptekort. Het is moeilijk te realiseren om uw tiener de gewenste hoeveel slaap te laten houden.