Waarop te letten bij de aanschaf in het kort

 • Dikte matras: De dikte van een kindermatras zou minimaal 10cm moeten zijn maar liever iets dikker
 • Tijkje: Afritsbaar en wasbaar op minimaal 60 graden (60 graden is huisstofmijt dodend)
 • Certificeringen bieden zekerheid met betreking tot de veiligheid : CertiPUR, Öko-Tex, Body-wholesome textiles, LGA certificate
 • Materiaal mogelijkheden zijn Polyether, latex en Koudschuim. Koudschuim met een hoge HR waarde is verreweg het beste
 • Anti allergeen: Is het matras antiallergisch zonder chemische toevoegingen?
 • Waar geproduceerd: Land van herkomst. Kies voor een Europees product. Europese producten voldoen aan de strengste kwaliteit eisen
 • Wat is de garantie van het matras? 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar of 10 jaar
 • Waar op te letten bij de aanschaf van een kindermatras

  Er zijn verschillende zaken waar u op zal moeten letten bij de aanschaf van een goed kindermatras. Zo is het ene matras stug en stevig en de ander soepel en zacht maar ook de temperatuur, het ventilatie vermogen, de levensduur en de garantie zijn van belang. Bij een kindermatras is het, net zoals bij een matras voor volwassenen, van belang dat de hardheid/zachtheid en de ventilatie goed is. Ook kinderen hebben verschillende behoeften net zoals volwassenen. U weet zelf wel of u kind het snel warm heeft of juist niet.

  Latex (rubber) is een van de warmste materialen dat ook niet zo’n goede vochthuishouding heeft. Een latex matrasje is dan ook zeker niet geschikt voor een kind dat het snel warm heeft. U zou dan beter voor een koudschuim-of binnevering matrasje kunnen kiezen. Koudschuim- en binnenvering matrassen ventileren zeer goed en laten goed vocht door waardoor het matrasje droog blijft.

  Maar waar kunt u nu het beste op letten om een goed kindermatras aan te schaffen?

  Waar u in mijn optiek het beste op kunt letten is of de hoes afritsbaar en wasbaar is. Als u de matras hoes kunt wassen is het ook het beste als deze op tenminste 60 graden gewassen kan worden omdat u pas dan huisstofmijt dodend wast. Ook is het het beste als u de matrashoes doormidden kunt ritsen zodat u de ene helft in de was kunt doen en de andere helft nog steeds kunt gebruiken voor de rest van de nacht door het matras met hoes aan een zijde om te draaien.

  Waar moet u op letten bij aanschaf van een kindermatras

  Maar de dikte van het kindermatras en welk schuim er gebruikt wordt is minstens zo belangrijk als de mogelijkheid om de matrashoes te kunnen wassen op tenminste 60 graden.

  In mijn optiek is het beste materiaal voor een echt goed kindermatras koudschuim. Koudschuim wordt in Nederland in elk ziekenhuis gebruikt omdat dit totaal probleemloos is, veilig is, goed ventileert en zeer veerkrachtig is. Dit in tegenstelling tot polyether of latex. Polyether is voor kindermatrassen eigenlijk niet geschikt omdat het niet veerkrachtig is en een gesloten celstructuur heeft. Door de gesloten celstructuur is het ventilerende vermogen minimaal en juist het ventilerende vermogen is zo belangrijk. Het grootste nadeel van polyether is echter de veerkracht. Polyether mist veerkracht die zo belangrijk is omdat een kindermatras over het algemeen relatief dun gemaakt wordt. Hoe dunner de matras hoe veerkrachtiger het materiaal zou moeten zijn.

  Maar er zijn nog meer dingen die van belang zijn bij de aanschaf van een echt goed kindermatras:

  Hoe lang zou het matras bijvoorbeeld mee moeten gaan?

  Het eerste kindermatras is in feite een babymatras of wiegmatras en is maar voor de eerste paar maanden tot het eerste levensjaar bedoelt. Het tweede kindermatras is al veel belangrijker en gaat voor een langere tijd mee, namelijk tot uw kindje een jaar of 3of 4 is. Na het 3de of 4de levensjaar gaan de meest kinderen naar hun eerste één persoons bed. Nu wordt het matras pas echt belangrijk. Het derde kindermatras is dus van nog groter belang omdat op dit matras vele jaren en uren geslapen zal worden. U kunt voor het derde kindermatras ook het beste een normale eenpersoons maat nemen, 70, 80 of 90 x 200. Let op dat er in dit matras nog geen zones mogen zitten. Uw kindje is nog niet lang genoeg om goed in de zones te liggen. Als u kind rond de 12/14 jaar is heeft zij/hij over het algemeen een dikker en steviger matras nodig waar wel zones (schouders en heupen) in zitten.

  De hardheid van de kindermatras speelt ook een belangrijke rol

  Wat is de beste hardheid voor een kindermatras? Moet een kindermatras juist stevig tot hard zijn of juist soepel en zacht? Wat absoluut niet goed is is dat het matras zacht is, maar het mag ook niet echt hard zijn. Om zeker te weten of de hardheid goed is voor uw kindje kunt u met de vlakke hand op het matras drukken. Als uw vlakke hand 1 tot 2 cm wegzakt in de matras is het goed. Materialen die goed zijn voor een kindermatras zijn bijvoorbeeld latex rubber of koudschuim waarvan koudschuim absoluut beter is dan latex.

  Voor meer informatie over welk materiaal het meest geschikt is voor u kindje kunt u kijken bij:
  soorten kindermatrassen.

  Wat is essentieel bij een baby- en kindermatras?

  Een babymatras is een van de belangrijkste onderdelen die ouders aanschaffen voor de komst van hun kindje. Na de baby fase volgt al redelijk snel een groter kindermatras. Gelukkig zijn steeds meer ouders zich er bewust van dat de kwaliteit van een kindermatras belangrijk is voor hun kind. Maar wat is goed en waar kunt u het beste op letten bij de aanschaf van een baby- of kindermatras? Baby’s en (jonge) kinderen hebben veel slaap nodig en zullen dus heel veel in hun bedje liggen. Tijdens de eerste maanden brengt een baby makkelijk zo’n twintig uur per dag in bed door. Het is dan ook heel belangrijk dat zo’n jonge lichaampje, dat in de groei is, alle steun krijgt die het nodig heeft en dat het matrasje veilig is. De eisen die u als volwassene stelt aan een matras zouden minimaal dezelfde moeten zijn als die u aan een baby- of kindermatras stelt. Sterker nog: eigenlijk zouden de eisen voor een baby- of kindermatras zelfs hoger moeten zijn. Dit omdat kinderen véél langer dan een volwassene in bed vertoeven en absoluut ook een goede nachtrust nodig hebben. Essentiële zaken die u in mijn optiek zou moeten meenemen bij de aanschaf van een goed kindermatras zijn: De maat en dikte van het matrasje, is de tijk wasbaar, wat voor schuim is er gebruikt (medisch gekwalificeerd of niet?).